Pre balenie výrobkov je možné použiť tri základné systémy balenia:
-
prvým je samotné navarenie vrchnej fólie na hotovú misku čím dôjde k hermetickému uzavretiu misky zabezpečujúce ochranu výrobku pred vonkajšími vlyvmi. Tento systém balenia je veľmi rozšírený pri výrobkoch určených na okamžitú spotrebu či pre následné šokové zamrazenie.
-
druhou možnosťou je balenie vrátane pridania modifikovanej atmosféry (MAP) pre predĺženie trvanlivosti balených výrobkov. Pri tomto spôsobe balenia dochádza najprv k odsatiu vzduchu na požadovanú úroveň vákua a k následnému pridaniu modifikovanej atmosféry, čo umožňuje predĺženie trvanlivosti balených výrobkov od niekoľkých dní až po niekoľko týždňov v závislosti na type výrobku, použitých obalových materiálov, dodržaní zodpovedajúceho spôsobu skladovania a dodržaní všetkých nevyhnutných hygienických postupov pri balení výrobku.
-
v posledných rokoch je hojne využívané SKIN balenie, tzn. vákuové balenie výrobku v miske, ktoré predlžuje trvanlivosť produktu a zlepšuje vzhľad balenia. Vrchná fólia je hermeticky privarená k miske a kopíruje povrch výrobku. Balený produkt môže presahovať výšku misky.
Stroje sú vhodné pre balenie mäsa, údenín, hotových jedál, pekárskych výrobkov, sendvičov, bagiet, šalátov, ale aj technických a ďalších výrobkov umiestnených v miskách.
Vysokorychlostné linky